Alternatieve geneeswijzen vergoeding in zorgverzekering 2021

Klachten behandelen met één of meerdere soorten van alternatieve geneeswijzen. Steeds meer hoor je succesverhalen van patiënten welke duidelijk baat hebben bij een dergelijke behandeling. De huisarts geeft bij moeilijk behandelbare klachten regelmatig een doorverwijzing voor haptotherapie of een andere vorm. Daarom hebben zorgverzekeraars ook besloten vergoeding te geven met de zorgverzekering alternatieve geneeswijzen 2021. Maar ook mensen welke zelf op onderzoek gaan naar moeilijk behandelbare klachten komen uit bij de alternatieve geneeskunde, zorg wel voor een verwijzing.

"Zorgverzekeraars moeten alternatieve geneeswijzen niet meer vergoeden" is eem terugkerende mening van diverse personen en instanties. Meest voorkomend argument is dat resultaten onvoldoende bewezen kunnen worden, "kwakzalverij" wordt zelfs in de mond genomen. Een paar procent van de Nederlandse bevolking heeft de zorgverzekering alternatieve geneeswijzen aanvullend verzekerd. Tevreden met de behaalde resultaten, en de alternatieve geneesmiddelen welke zijn inbegrepen, wordt er besloten het pakket te verlengen. Dan nu de vraag: welke zorgverzekering vergoed alternatieve geneeswijzen?

Zorgverzekeraar
Basispremie
Zorgpremie
De beste vergoeding alternatieve geneeswijzen 2021, inclusief geneesmiddelen vergoedingpijltje

Wat zijn alternatieve geneeswijzen?

Bij alternatieve geneeswijzen kun je denken aan allerlei vormen van geneeswijzen die niet onder de reguliere geneeskunde of gezondheidszorg vallen. Deze wijken af van de reguliere gezondheidszorg, maar kunnen dus wel degelijk een verschil maken. Behandelingen met deze methodes zijn niet bewezen, veel patiënten geven duidelijk aan hier voldoende baat bij te hebben. Voornamelijk voor haptotherapie wordt de laatste tijd steeds meer gekozen. Soms kan een alternatieve geneeswijze welliswaar voor andere resultaten zorgen, hetgeen dat met de reguliere zorg niet bereikt kan worden. Wees op je hoede, vooraf mag je er geen 'wonderen' van verwachten.

Soorten alternatieve geneeswijzen:

  • Acupunctuur
  • Reiki
  • Hypnotherapie
  • Voedingstherapie
  • Kruidengeneeskunde
  • Creatieve therapie
  • Chakra therapie
Meer soorten van alternatieve geneeswijzen zijn er wel, maar minder bekend. Soms kan het erg helpen om hier gebruik van te maken, omdat je net op een andere manier met je problemen omgaat. Bij een alternatieve therapie kan het soms erg goed helpen om bijvoorbeeld eens creatieve therapie te proberen. Andere vormen van alternatieve geneeswijzen, zoals acupunctuur, zijn al duizenden jaren oud en hebben geholpen bij uiteenlopende klachten verminderen. Hoewel er mensen zijn die zeggen dat alternatieve geneeswijzen niet goed zijn, hoeft dit echt niet altijd de waarheid te zijn.

Vergoeding alternatieve geneeswijzen 2021

De kosten per behandeling variëren per behandelaar en zijn gemiddeld € 30,- per sessie. In de basisverzekering 2021 is voor alternatieve geneeswijzen wordt geen vergoeding opgenomen. Kies je voor aanvullend verzekeren, dan kom je alsnog in aanmerking voor een vergoeding. De meeste zorgverzekeraars bieden wel een aanvullende zorgverzekering voor alternatieve geneeswijzen in 2021, gecombineerd met andere vergoedingen. De dekkingen lopen flink uiteen, tevens worden er ook enkele voorwaarden gehanteerd. De voorwaarden zijn meestal bepaalde beperkingen, en geldt er een selectie van de bepaalde artsen of praktijken. Meestal wordt er ook een maximale vergoeding per behandeling geboden, het extra tarief dien je dan alsnog zelf te betalen. Je kunt hier meer informatie over vinden bij de voorwaarden en als het niet helemaal duidelijk is kun je dit natuurlijk altijd even informeren. Vraag voor jezelf wel af of een aanvullende verzekering voordeliger is dan de behandeling, of dat je er toch geld aan verliest. Houd er ook rekening mee dat je vaak maar een bepaald percentage vergoed krijgt en niet het hele bedrag van de behandeling.

Aanvullende verzekering

Wil je kosten dekken, dan kan je een aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen afsluiten. Zorg dat je dit tijdens de overstapperiode, voor 1 januari 2021, gaat regelen. Aanvullend verzekerd ben je dan gegarandeerd voor het komende jaar. Wil je halverwege een jaar met alternatieve geneeswijzen starten? Onthoud dat je de gehele rekening dan zelf moet betalen, tot je jezelf aanvullend kunt verzekeren.
Zorgpremie 2021 vanaf € 7.75 tot € 32.54
Onze beoordeling: