Eigen risico zorgverzekering 2019

Het minimale verplichte eigen risico 2019 blijft gelijk! Het is zelfs bevroren tot 2022, daarmee heeft de Tweedekamer op 26 september 2018 mee ingestemd. Toch heb je nog veel te kiezen van nu tot en met het einde van het zorgseizoen. Het aanbod van je huidige zorgverzekeraar is jaarlijks een één op één kopie van de gemaakte keuze over het jaar 2018. Dat geldt dus ook voor de hoogte van het eigen risico van de zorgverzekering. Dit bedrag staat in je huidige zorgpolis beschreven. Op het moment dat je de zorgpolis onder de loep gaat nemen kun je de hoogte hiervan opnieuw overwegen. Voor je zorgverzekering 2019 zal dit ook een belangrijke overweging zijn, je kunt namelijk een goedkope zorgverzekering 2019 nemen. Allereerst meer cijfers in de tabel hieronder.

Hoogte eigen risico 2019

Omschrijving 2019 2018 2017
Minimaal en verplicht € 385,- € 385,- € 385,-
Eigen keuze € 485,- € 485,- € 485,-
Eigen keuze € 585,- € 585,- € 585,-
Eigen keuze € 685,- € 685,- € 685,-
Eigen keuze € 785,- € 785,- € 785,-
Eigen keuze en maximaal € 885,- € 885,- € 885,-

Maar wat is het eigen risico?

Dit is een te kiezen bedrag in je basisverzekering welke door de overheid zijn opgelegd. Voor ieder jaar dat je zorgkosten hebt, zullen uiteenlopende medische kosten van je eigen risico afgaan. Je kunt dan denken aan deze kosten:
  • Medicijnen
  • MRI scan
  • Ambulance vervoer
  • Laboratoriumonderzoek
Gedeeltes van de rekeningen worden vergoed, andere delen moet je zelf betalen. Zodra het limiet van je eigen risico is behaald worden de overige zorgkosten volledig vergoed. Dit wel met uitzondering van eventuele eigen bijdrages. Dit geldt voor bijvoorbeeld zwangerschappen, operaties, controle afspraken, medicatie en bloedafname. De meerderheid van de Nederlanders komt (gelukkig) helemaal niet aan dit maximale geldbedrag. Als je de zorgkosten laag inschat kun je een 'gok nemen' door het te verhogen. Je betaalt dan duidelijk veel minder premie. Anderen hebben al snel in het lopende jaar dit plafond bereikt en kunnen beter niet kiezen voor een verhoging. Vanaf dat moment kan je zorgverzekeraar geen aanspraak meer maken op het eigen risico 2019, de zorgverzekeraar is verplicht deze kosten zelf te vergoeden.

Ontwikkelingen zorgverzekering 2019

Het blijft wederom ongewijzigd zoals je hierboven terug kunt lezen. Voor 'de zieken' is het natuurlijk goed nieuws dat het verplichte eigen risico 2019 niet omhoog is gegaan. De stijging in zorgpremie welke werd voorspeld is gelukkig heel erg meegevallen. De zorgtoeslag 2019 is meer gestegen, dan de premiestijging van de zorgpolis. Lage inkomens hebben voordeel t.o.v. vorig jaar. Wanneer je ook nog wil weten hoe het zit met het vrijwillige eigen risico kijk dan hieronder. Zorgverzekeraars hebben verschillende aanbiedingen en deze kunnen behoorlijk prijsvoordeel bieden. Ben je hiervan bewust, laat je adviseren door ons en ga je zorgverzekering vergelijken.

Vrijwillig eigen risico?

Tot 31 december kan je overwegen om het vrijwillig eigen risico van de zorgverzekering 2019 te wijzigen. Dit betekent dat je eigen risico met een nader te bepalen bedrag wordt verhoogd. Je gaat dan veel minder premie per maand te betalen. Dit is vooral handig wanneer je weet dat je doorgaans erg gezond bent en weinig medicatie en behandelingen nodig hebt. Wanneer je echter wel een ziektebeeld hebt, of regelmatig op controle mag, dan kost het je uiteraard meer geld, dus dit is wel iets om goed over na te denken. Je kunt vooraf niet altijd inschatten hoe je leven eruit gaat zien en je kunt altijd opeens flink ziek worden of allerlei onderzoeken nodig hebben. Vraag dus voor jezelf af of een vrijwillig eigen risico verhogenvoor jou helpt. Dat is de eerste stap bij welke zorgverzekering 2019 je gaat kiezen. Tot 1 januari a.s. heb je de tijd om je zorgpolis aanbod te wijzigen of om te gaan overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar.
Eigen risico 2019 vanaf € 385.00 tot € 885.00
Onze beoordeling: