Overstappen zorgverzekering 2021

De helft van alle Nederlanders is nog nooit gewisseld van zorgverzekeraar. Veel blijven hangen bij de bekende zoals CZ, Menzis en Zilveren Kruis. Alle 3 hebben een flinke premie stijging. Het is aan te raden de mogelijkheid te onderzoeken of overstappen zorgverzekering 2021 interessant is! Andere basisverzekering gevonden? Wat handig is is dat je oude altijd automatisch wordt opgezegd. Twijfel je daarna dan kan je tot 14 dagen later annuleren.

Dit is waarom we van zorgverzekering overstappen

Als verzekerde willen we van zorgverzekering overstappen omdat het verschil tussen de goedkoopste en duurste premie maar liefst € 420,- is aankomend jaar. Het polisaanbod van je verzekeraar zal hoger uitvallen dan nu het geval is. Nu de collectiviteitskorting wettelijk wordt verlaagd naar maximaal 5% zullen nog meer mensen gaan vergelijken om daarna waarschijnlijk tot een switch te komen. Een flinke lastenverlichting bij een overstap is dus zeker mogelijk. Daarnaast verandert de zorgbehoefte, één van de redenen kan zijn dat je zwanger bent of wilt worden. Ook bij orthodontie, fysiotherapie en tandarts willen we nog eens goed vergelijken. Let wel goed op bij de aanvullende opties want je ziet zo iets over het hoofd waardoor je nieuwe zorgverzekering achteraf duurder uitvalt dan gedacht.

Wanneer kan ik overstappen?

Dat kan ieder kalenderjaar met ingangsdatum van verzekering 1 januari 2021. Het starten met zorgverzekering 2021 vergelijken kan in de periode hiervoor. Op dit moment hebben alle zorgverzekeraars de nieuwe zorgpremie bekend gemaakt en kan je gaan afsluiten. Tot en met 31 december heb je de tijd voor je oude zorgverzekering in te ruilen voor een andere verzekeraar.

Tussentijds wisselen

Tussentijds overgaan kan eigenlijk nooit, de enige uitzonderingen hierop zijn het behalen van je 18 jarige leeftijd en een echtscheiding bij een gezinspolis. Ga je uit Militaire dienst of krijg je de Nederlandse nationaliteit dan kun je ook een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Dit geldt ook voor het beëindigen van je collectieve zorgverzekering door stop bij je werkgever moet je overstappen naar een nieuwe. Wanneer er teveel aan betaalde zorgpremie is krijg je deze natuurlijk op de dag nauwkeurig terug. Vanaf 18 jaar dien je een zorgpolis op eigen naam te hebben staan.

Hoe gaat het overstappen in zijn werk?

Dat is goed geregeld door de Nederlandse wet. Een overeenkomst met de zorgverzekeraar wordt altijd per jaar aangegaan. Dat is altijd, hierop zijn geen uitzonderingen van toepassing. De nieuwe ziektekostenverzekeraar zegt de polis automatisch voor je op bij de huidige. Mocht je toch zelf opzeggen dan heb je een maand langer de tijd om over te stappen. Wanneer je deze mogelijkheid benut heb je tot 31 januari 2021 de ruimte. Niet helemaal zeker van je keuze? Volgens de 'Wet Koop op afstand' heb je 14 dagen bedenktijd om de zorgverzekering kosteloos op te zeggen.

Schuld en achterstand

Dit is een aandachtspunt. De gehele zorgpremie van afgelopen periode dient aan de huidige zorgverzekeraar betaald te zijn. Is hier een achterstand opgetreden dan kan je geen overstap maken. De schuld dient eerst weggewerkt te zijn voordat je kunt kijken naar de beste zorgverzekering 2021. Heb je een betalingsregeling om het te vorderen eigen risico af te betalen dan is overstappen geen probleem.

Wat belangrijk is bij het eigen risico

Bij een lopende behandeling wordt het eigen risico aangesproken bij aanvang van de behandeling. Start de behandeling in 2018 en eindigt deze in 2021, dan zullen de zorgkosten waar eigen risico van op toepassing is, over het eerste jaar berekend worden.

overstappen van zorgverzekering, alle keuzes

Opletten geblazen

Voor een goede vergelijking moet je op enkele criteria letten:
  • Het eigen risico
  • Keuze vrijheid (naturapolis of restitutiepolis)
  • Inhoud van diverse aanvullende pakketten (optioneel en niet verplicht)
  • Betalingskorting bij premiebetaling 1 jaar vooruit, meestal 1 á 2% per jaar

Overstappen = vergelijken

Goedkope Zorgverzekering 2021 hecht veel waarde aan goed vergelijken. Daarom hebben wij pagina’s samengesteld voor alle aanvullende zorgverzekeringen. Zo kun je dat een goede vergelijking maken voor de tandartsverzekering, fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen, zwangerschap / kraamzorg en orthodontie.

Aanvullende zorgverzekering elders afsluiten is mogelijk, overstappen is daarom nog interessanter. Wel kan het zo zijn dat er in deze situatie een 'premieopslag' in rekening gebracht gaat worden. Bij de basisverzekering al dan niet gecombineerd met aanvullende pakketen zal dit nooit het geval zijn.

Medische acceptatie is wel een aandachtspunt, vul daarom een vragenlijst in. Bij de meest uitgebreide pakketen zal je nieuwe zorgverzekeraar hier om vragen. Het doel hiervan is om vooraf bekende kosten niet-betaalde dekken. Je verzekering heeft het doel om onverwachte kosten te dekken. De zorgverzekering welke echt bij je past vind je na het gebruik maken van de zorgvergelijker.

Tips bij overstappen

  1. 1. Gebruik onze zorgvergelijker (zie link hieronder)
  2. 2. Het goedkoopste ben je af met een budget- naturapolis
  3. 3. De beste vergelijking maak je tussen 15 november en 31 december
  4. 4. Voor een premiekorting kies je voor hoger eigen risico
  5. 5. Bijna altijd extra korting bij vooruitbetaling per kwartaal of jaar
  6. 6. Controleer of je basisverzekering een contract heeft met je eigen ziekenhuis
Zorgpremie vanaf € 83.25 tot € 134.95
Onze beoordeling: